top of page

Puur Polder Brood: lokaal, authentiek en bovenal lekker


Peter Holster en Pieter Houtsma zitten samen aan tafel. Het is 2019. Ze kennen elkaar al langer, zijn bijna buurmannen, wonend aan de rand van Flevoland, op de grens met Overijssel. De één verbouwt tarwe, de ander maakt brood. ‘Daar moeten we wat mee doen!’, vinden ze.


Vier jaar geleden nam Pieter Houtsma de bakkerij in Vollenhove van zijn ouders over. Brood bakken is zijn passie. Het meel koopt hij kant en klaar in via de fabriek en daarmee maakt hij de lekkerste broden. Het liefst koopt hij zo lokaal mogelijk, maar ‘tarwe lokaal’ vanaf de fabriek betekent nog dat het van grote afstand kan komen. Het gebied van tarwe lokaal bestrijkt een cirkel van ongeveer 200 kilometer om de fabriek. Echt lokaal is het dan dus niet, vinden de mannen.


‘Laten we echt lokaal brood gaan maken!’ Peter en Pieter kijken elkaar aan en besluiten ‘we doen het gewoon’. Daarop werd contact opgenomen met één van de molenaars van de Monnikenmolen in Sint Jansklooster. Deze was gelijk enthousiast. Met deze medewerking zou het een echt lokaal en authentiek brood worden. Het Puur Polder Brood was geboren!


Peter onttrok 1.200 kg tarwe aan zijn opbrengst. Deze werd geschoond en verpakt in bigbags van 25 kilogram bij Poldergraan in Biddinghuizen. Daarna gingen de bigbags op de platte kar achter de trekker naar de molen om gemalen te worden. Daarmee was de taak van Peter volbracht.


De molenaars van de Monnikenmolen starten de molensteen op en het malen van de tarwe tot meel kon beginnen. Er was al veel ervaring met het malen van granen tot pannenkoeken meel, maar meel voor brood malen was nieuw. ‘Er waren wel vijf of zes molenaars bij de eerste opstart’, vertelt Peter, ‘en allemaal waren ze zo enthousiast: zo mooi zo mooi en de boer staat er ook. We voelden ons echt heel bijzonder. De boer, de molenaar en de bakker.’


Voor Pieter begon het experimenteren met smaak. Welke toevoegingen zijn nodig om het brood die speciale pure smaak te geven. ‘Soms werden er wat broden op tafel gegooid met de mededeling: proeven!’ Peter lacht erbij. ‘Het was nog een hele zoektocht naar de goede smaaktoevoegingen. Daaraan zie je dat het een echt ambacht is. De bakker is altijd op zoek naar de echte smaak, heeft zijn eigen recept. Ik at altijd alleen maar wit brood, maar dit Puur Polder Brood is echt lekker, dus nu eet ik ook tarwebrood.’


Bakker Pieter Houtsma kan totaal zo’n 2.000 broden bakken van het Puur Polder Broodmeel. Dit doet hij gedoseerd, elke dag een aantal. ‘In principe is het een eenmalige actie. De reacties zijn wel ontzettend leuk. Ik krijg soms gewoon een sms’je met ‘smaakt lekker’. Mensen waarderen ook dat het lokaal geproduceerd is. Volgend jaar zien we wel weer. Misschien komt er een vervolg, misschien met meer broden …’


Het Puur Polder Brood is exclusief verkrijgbaar bij Bakkerij Houtsma aan de Kerkstraat 70 te Vollenhove. https://www.bakkerij-houtsma.nl/


Eerder gepubliceerd in Agrarisch Flevoland, november 2020.

Commentaires


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page